Lexikon - hajbeültetés, hajátültetés

A hormonális hajvesztés

DHT (dihidro-tesztoszteron) szerepe a hormonális hajvesztésben
A kopaszodás leggyakoribb oka az androgén alopécia vagyis a hormonális hajvesztés. A hajszálak hormonérzékenysége egyénenként eltérő. A szerencsés férfiaknál idős korukban sem jelentkezik jelentős hajritkulás, sokaknál viszont már a húszas éveik elején látványosan elvékonyodnak és kihullanak a hajszálak a hormonérzékenységnek megfelelő mintázatban.
Ezek a hajszálak a dihidro-tesztoszteron hatása miatt hullnak ki. A dihidro-tesztoszteron tesztoszteronból keletkezik az 5 alfa-reduktáz enzim hatására. (Léteznek bizonyos hajmegőrző szerek, melyek az 5-alfa-reduktáz enzim gátlásán keresztül fejtik ki hatásunkat.)
A tarkó tájék feletti, két fül közötti területek soha nem érzékenyek a hormonhatásra. A legsúlyosabb fokú hajvesztésben csak ezen a területen marad meg a haj (lásd: Hamilton-Norwood skála).
A hormonális hajvesztés nemcsak férfiakat érint, nőknél is jelentkezhet, bár náluk jóval kisebb százalékban. Többnyire valamilyen hormonális változás indítja be a folyamatot, de teljesen normál hormonszintek esetén is jelentkezhet. Náluk a hajritkulás mintázata más, mint férfiak esetében. A női hormonális eredetű hajvesztés egyes stádiumai a Ludwig skálán láthatók.

hajbeültetés

Küldjön nekünk üzenetet!

az Ön neve
e-mail címe
üzenet