Lexikon - hajbeültetés, hajátültetés

Tévhitek a hajbeültetésről
 1. A hajbeültetés beavatkozás előtt minden esetben teljesen rövidre kell vágni a páciensek haját.
  Elég a donor terület felhasználásra kerülő részén lenyírni a hajat. A fogadó területen az esetek döntő többségében maradhat a páciens számára megfelelő hosszúságú a haj. Hölgyek esetében az is megoldható, hogy a donor területen keskeny, vízszintes sávokban nyírjuk le a hajat, így a többi hosszú hajszál elfedi a rövidre nyírt részeket. Ezzel a módszerrel külső szemlélő számára már a beavatkozást követő napon sem látható a beavatkozás nyoma.
 2. A fejbőr megfázása vagy katonai sapka viselése következtében hullott ki a haj.
  Többnyire nem ez a hajhullás vagy hajritkulás oka. Elképzelhető, hogy pont egybeesik a fent említett események egyike a hajhullás vagy hajritkulás beindulásával, de a fő ok többnyire ezektől teljesen eltérő. Sokszor a hajritkulás mintázatából is teljesen egyértelműen lehet következtetni az okra. Az esetek döntő többségében pedig hormonális eredetű oka van a jelenségnek. A DHT vagyis dihidro-tesztoszteron az arra érzékeny hajhagymákat gyengíti, és hosszabb távon azok teljes elsorvadásához és a hajszálak végleges kihullásához vezet.
 3. Hajszesz kúraszerű használatával megállítható a hajhullás.
  Léteznek a hormonális hajhullást jelentősen lassító gyógyszerek, mint például a finasteride, a dutasteride és a minoxidil hatóanyagot tartalmazó szerek, de ezeket naponta élethosszig vagy a kívánt hatás megőrzéséig kell használni.
 4. Hajkinyerés után a hajhagyma újratermelődik.
  Ha egy hajhagymát áthelyezünk egy új helyre, akkor ezt követően az új helyen fog hajszálat termelni. A donor területen így minimálisan ritkább lesz a hajszálak sűrűsége, de ez egyáltalán nem jelent látványos sűrűségcsökkenést, hiszen egy átlagos donorterület akár 50-70.000 hajszálat is tartalmazhat.
 5. A hajbeültetés csak akkor lehet eredményes, ha azt követően már mindig gyógyszert szed a páciens.
  A hajbeültetés eredménye független mindenféle hajszeszek és gyógyszerek alkalmazásától. Mivel az átültetett hajhagymák nem érzékenyek a hormonhatásra, ezért ezek később nem fognak gyengülni abban az esetben sem, ha semmilyen hajerősítő szert nem használ a beavatkozáson átesett illető. Természetesen a hajritkulás ettől függetlenül folytatódhat, de ez már csak az át nem ültetett, eredetileg is a fogadó területen növekvő hajszálakat fogja érinteni.
 6. A hormonális hajhullás nem érinti a hölgy pácienseket.
  A hölgyeket ugyan kisebb százalékban, de ugyanúgy érintheti az androgen alopecia, vagyis a hormonális hajritkulás, mint a férfiakat. Náluk a hajhullás mintázata más, ld. Ludwig skála, illetve általában nem válnak teljesen kopasszá az érintett területek
hajbeültetés

Küldjön nekünk üzenetet!

az Ön neve
e-mail címe
üzenet